Tua Tagovailoa (©AFP)
Tua Tagovailoa (©AFP)

Brejdi iz petog puta dobio Sejntse, čudesni preokreti Arizone i Džetsa, junak dana je Tuanigamanuolepola (VIDEO)

Vreme čitanja: 8min | pon. 19.09.22. | 05:10

NFL: Fantastično drugo kolo. U derbiju, Tampa konačno slavila protiv Nju Orleansa u ligaškom delu šampionata – 20:10. Meč karijere za kvoterbeka Dolfinsa, briljirao je i Tajrik Hil u ludom meču u Baltimoru – 42:38. Las Vegas prokockao 20 poena razlike. Eron Rodžers i dalje „poseduje“ Čikago Berse. Džimi Dži opet „jaše“

Tek smo u drugom vikendu NFL šampionata, a videli smo već mnogo toga, lude utakmice, čudesne preokrete, sve ono zbog čeka je američki fudbal zanimljiv. Tom Brejdi igra verovatno poslednju sezonu u karijeri, a dočekao je da iz petog pokušaja dobije Senjtse u ligaškom delu prvenstva. U šampionskoj sezoni Bakanirsa, slavili su u Nju Orleansu u plej-ofu, ali u prvom delu sezone je bio skor 0-4 u poslednje dve godine. Tim s Floride je konačno savladao divizijskog rivala, i to na njegovom terenu sa 20:10.

Opet se Brejdi mučio protiv odbrane Sejnsta, noćne more u prethodne dve godine. Zaustavljen je do poslednje četvrtine. Dugo je na semaforu bilo 3:3. Ni domaćin ništa nije mogao da uradi u napadu. „Zakrvilo“ se u poslednjih 15 minuta. Brejdi i kornerbek tima iz Luizijana Maršon Letimor su se pokoškali, pale su teške reči, a tu se našao Majk Evans i odgurnuo svog čuvara. Njihov animozitet traje već tri godine.

Izabrane vesti

Strasti su se rasplamsale, a sudije su isključile Evansa i Latimora. Igrao je Brejdi bez dvojice elitnih risivera, povređenih Hulija Džonsa i Krisa Gadvina, ostao je i bez Evansa u finišu, ali je uspeo da „izmisli“ Brešona Perimena, baci mu dug pas za tačdaun, za prvo vođstvo gostiju – 10:3.

U narednom napadu, kvoterbek domaćeg tima Džejmis Vinston baca presečenu loptu, hvata je Majk Edvards i postiže defanzivni tačdaun koji je i overio pobedu prošlogodišnjeg šampiona. Tada je bilo sve rešeno, Tampa je ostvarila i drugu pobedu, dok su Sejntsi posle trijumfa protiv Atlante na premijeri zabeležili prvi neuspeh.

01.15: (1,20) Bafalo Bils (15,0) Tenesi Tajtens (5,40)

Podvig je napravio Majami u Baltimoru. Rejvensi su imali u poslednjoj četvrtini prednost od 35:14, ali onda na scenu stupa osporavnai kvoterbek Tua Tagovailoa ili Tuanigamanuolepola Tagovailoa, kako mu je puno ime i prezime. Momak je poreklom iz Američke Samoe (OVDE pročitajte priču o kvoterbeku Majamija). Proradila je veza s brzonogim Tajrikom Hilom. Tri brza tačduana donela su Dolfinsima izjednačenje -35:35. Baltimor je postigao fild gol preko Džastina Takera, ali je poslednji napad imao tim s Floride. Tua je u crvenoj zoni Rejvensa uposlio u end zoni rivala saigrača s koledža Džejlena Vedla, 14 sekundi pre kraja, za veliki trijumf Majamija – 42:38 i najava da idu konačno ka plej-ofu posle godina tavorenja.

Tua je junak dana, razuverio je „neverne Tome“ koji su sumnjičavo klimalo glavom. Bacio je čak šest tačdauna pasova za fantastičnih 469 jardi. Imao je 36 uspešnih dodavanja iz 50 pokušaja, uz dve presečene lopte. Tajrik Hil je imo dva tačdauna, 11 hvatanja za čak 190 jardi i opravdao platu od 30.000.000 po sezoni (najviše u istoriji za nekog hvatača). Džejlen Vedl, takođe je imao dva poentiranja, 11 hvatanja za 171 jard. Lamar Džekson je s druge strane bio sjajan. Imao je vođa napada Rejvensa tri tačdaun pasa, 318 jardi bacanjem i čak 119 jardi trčanjem uz tačdaun, ali ni to nije bilo dovoljno za drugi trijumf.

Prava čuda su se dogodia u Klivlendu i Las Vegasu, a slavile su gostujuće ekipe, Njujork Džets i Arizona Kardinals. Braunsi su imali prednost od 30:17, na minut i 22 sekunde do kraja protiv Džetsa, a onda je prvo Kori Dejvis postigao tačdaun, za smanjenje rezultata. Pokušali su gosti „onsajd kikom“ da uzmu loptu, uspeli su u toj nameri, a 22 sekunde pre kraja je Vilson uhvatio pas Džoa Flaka za izjednačenje, a kiker Greg Zurlajn je ekstra poenom doneo veliko slavlje Njujorčanima – 31:30 u Ohaju. Džo Flako je podsetio na stare dane kada je Baltimoru doneo trofej Vinsa Lombardija pre devet godina. Imao je četiri tačduan pasa, ukupno 307 jardi, bez presečene lopte.

Las Vegas je na svom terenu imao 20:0 posle prvog poluvremena protiv Arizone, ali u nastavku je Derik Kar stao, odbrana je bila šuplja kao švajcarski sir, a to su Kardinalsi iskoristii i slavili posle produžetka sa 29:23. Arizona je izjednačila u poslednjoj sekundi četvrte četvrine, kada je Kajler Mari bacio tačdaun pas ka iskusnom Ej Džej Grinu, a u narednoj akciji je bilo uspešno pretvaranje za dva poena - 23:23. Prvi posed lopte u produžetku imala je Arizona, ali nije bila uspešna.

Činilo se da će Rejdersi da slave, ali na polovini gostiju, risiver, dosad pouzdani Hanter Renfro, napravio je fambl, loptu je pokupio kornerbek Kardinalsa Bajron Marfi i ušetao se u end zonu domaćina, za muk u Nevadi. Džoš Mekdenijels i u drugom meču na klupu Las Vegasa je poražen u neizvesnoj završnici, kao prošle nedelje protiv Čardžersa u Los Anđelesu.

„Posedujem vas“, bile su reči Erona Rodžersa upućene navijačima Bersa u Čikagu posle pobede na Soldžer fidu prošle sezone. Da je „vlasnik“ Bersa pokazao je i na Lembo fildu. Grin Bej je upisao prvi trijumf u sezoni protiv divizijskog rivala – 27:10. Jedna eksplozivna četvrtina, i to druga, kada su Pekersi postigli sva tri tačdauna na meču, bila su dovoljna da se slome goste iz Ilinoisa. Briljirali su raning bekovi oba tima. Eron Džons je istrčao 132 jarda iz 15 pokušaja, a imao je tri hvatanja za 38 jardi. Kod Bersa, Dejvid Montgomeri je imao istrčanih 122 jardi. Od risivera Siraša najbolji je bio Semi Votkins, ovogodišnje pojačanje iz Baltimora sa 93 jardi iz samo tri hvatanja.

02.30: (1,80) Filadelfija Igls (13,0) Minesota Vajkings (2,20)

Čikago je imao šansu da se vrati u poslednjoj četvtini, ali kod rezultata 24:10 za Pekerse, na inč do end zone rivala, kvoterbek Džastin Filds nije uspeo da se ugura i poentira. Možda je i postigao tačdaun, ali sudije su rekle da je bio kratak i posle gledanja snimka i uloženog čelendža gostujućeg trenera. Tako je propala poslednja šansa da gledamo neizvesnu završnicu u Viskonsinu.

San Francisko je razbio Sijetl na svom terenu sa 27:7, ali je do kraja sezone ostao bez startnog kvoterbeka Treja Lensa. On je doživeo tešku povredu članka. Iz Fortinajnersa su rekli da mora na operaciju i da ga čeka višemesečna pauza i da se sigurno neće vraćati na teren u ovom šampionatu. Na teren je izašao Džimi Garopolo, dobio ovacije domaćih navijača, bacio tačdaun pas i opet će biti adut tima iz Kalifornije. On je tokom leta imao operaciju ramena, bilo je priča o trejdu, ali je na kraju restruktuirao ugovor, prihvatio da bude rezerva mlađem Lensu. Sada ima novu šansu da pokaže da nije slučajno uveo svoj tim u Supeboul 2020. godine i prošle godine bio na pragu drugog, ali su ga Remsi zaustavili u finalu NFC-a.

Tužni Indijanapolis i Met Rajan završili su sa nulom u Džeksonvilu. Džeguarsi su razbili staru mušteriju Koltse na Floridi sa 24:0. To je osma uzastopna pobeda na svom terenu protiv divizijskog rivala kome su davane dobre šanse ove sezone, ali na startu očajne igre tima, a u sivilo se utopio i Rajan, pojačanje iz Atlante.

U Klasiku AFC-a, Nju Ingland je slavio protiv Stilersa u Pitsburgu sa 17:14. U tvrdom meču sa dobrim odbranama, za nijansu su Petriotsi bili bolji. Iznenađenje dana je pobeda Dalasa na svom terenu protiv Sinsinatija sa 20:17. Posle povrede prsta startnog kvoterbeka Daka Preskota, svi su otpisali Kaubojse, ali je Kuper Raš, nedraftovani vođa napada, uspeo da obori na pleća ove sezone očajne Bengalse, u proteklom prvenstvu učesnike Superboula u Los Anđelesu. Stigli su Džo Barou i drugovi vođstvo domaćina od 17:3, izjednačili u finišu na 17:17, imali čak i napad za trijumf, ali nisu uspeli. Raš je poveo pobednički napad, a u poslednjoj sekundi meča je kiker Bret Mar šutem sa 50 jardi doneo pobedu i nadu Kaubosjima da sezona nije izgubljena. Preskot je operisan i vratiće se na teren tek za pet do sedam nedelja.

Prvu pobedu, ali tesnu, u dresu Denvera je ostvario Rasel Vilson protiv Hjustona - 16:9. Očajno je delovao napad Bronkosa do poslednje četvrtine kada je učesnik dva Superboula, deceniju kvoterbek Sijetla, uspeo da slomi otpor žilavih Teksansa.

Detroit je dobio Vašington sa 36:27 na Ford fildu, što mu je prvanac u šampionatu, dok su Džajantsi dobili i drugi neizvestan meč. Na Met Lajfu u Njujorku pala je Karolina – 19:16. Branilac krune Los Anđeles Remsi su se kockali protiv Atlante, imali veliku prednost, ali u poslednjoj četvrtini je došlo do opuštanja šampiona. Dva tačdauna su postigli Falkonsi, imali i napad za iznenađenje, ali se probudila odbrana na čelu sa Eronom Donaldom i zaustavila napad tima iz Džordžije. Na kraju – 31:27 za Remse. Oba kvoterbeka, Metju Staford i Markus Mariota, imali su po dve presečene lopte. Kuper Kap je opet prebacio 100 jardi (108) i pokazao zašto je u proteklom šampionatu bio najbolji risiver lige i jedan od najzaslužnijih za osvojeni Superboul tima iz Grada anđela.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

-----------------

NFL – 2. KOLO

Petak

Kanzas Siri Čifs - Los Anđeles Čardžers 27:24 (0:3, 7:7, 7:7, 13:7)

Nedelja

Baltimor Rejvens - Majami Dolfins 38:42 (7:0, 21:7, 7:7, 3:28)

Klivlend Brauns - Njujork Džets 30:31 (7:0, 7:14, 3:0, 13:17)

Detroit Lajons - Vašington Komanders 36:27 (12:0, 10:0, 7:15, 7:12)

Džeksonvil Džeguars - Indijanapolis Kolts 24:0 (7:0, 10:0, 7:0, 0:0)

Nju Orleans Sejnts - Tampa Bej Bakanirs 10:20 (3:0, 0:0, 0:3, 7:17)

Njujork Džajants - Karolina Panters Pitsburg 19:16 (6:0, 0:6, 7:7, 6:3)

Pitsburg Stilers - Nju Ingland Petriots 14:17 (0:3, 3:7, 3:7, 8:0)

Los Anđeles Rems - Atlanta Falkons 31:27 (7:0, 14:3, 7:7, 3:17)

San Francisko Fortinajners - Sijetl Sihoks 27:7 (6:0, 14:0, 0:7, 7:0)

Dalas Kaubojs - Sinsinati Bengals 20:17 (14:3, 3:0, 0:6, 3:8)

Denver Bronkos - Hjuston Teksans 16:9 (3:3, 3:3, 0:3, 10:0)

Las Vegas Rejders - Arizona Kardinals 23:29 p. p (7:0, 13:0, 3:7, 0:16, 0:6)

Ponedeljak

Grin Bej Pekers - Čikago Bers 27:10 (3:7, 21:0, 0:3, 3:0)

Utorak

01.15: (1,20) Bafalo Bils (15,0) Tenesi Tajtens (5,40)

02.30: (1,80) Filadelfija Igls (13,0) Minesota Vajkings (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalTampa BejTom BrejdiTampa Bej BakanirsGrin Bej PakersEron RodžersDalas KaubojsPitsburg PingvinsPitsburg StilersDžo BarouČikago Bers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara